مطالعه تغییرات محتوی کربن آلی سازند کژدمی در یکی از میادین دشت آبادان با استفاده داده های زمین- شیمیایی و پتروفیزیکی

Authors

  • احمدرضا گندمی ثانی شرکت ملی نفت ایران، مدیریت اکتشاف و بهره‌برداری نفت
  • بهرام علیزاده گروه زمین‌شناسی، دانشکده علوم زمین دانشگاه شهید چمران اهواز
  • جمال الدین صمصامی مرکز پژوهشی زمین‌شناسی و زمین‌شیمی‌نفت دانشگاه شهید چمران اهواز
  • حسین سعادتی دانشجوی دکتری نفت، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید چمران اهواز
  • سید حسن حسینی مرکز پژوهشی زمین‌شناسی و زمین‌شیمی‌نفت دانشگاه شهید چمران اهواز
Abstract:

میدان نفتی مورد مطالعه از جمله ابر میادین نفتی در حال توسعه جهان محسوب می­شود. در این میدان سازند­های ایلام، سروک، بخش زیرین کژدمی، گدوان و فهلیان به عنوان مخازن قابل بهره­برداری شناخته شده­اند. در این مطالعه سازند کژدمی با استفـاده از دستگاه پیرولیز راک‌ـ ایول 6 و نمودارهای چاه­پیمایی گاما و صوتی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان می­دهد که از سمت شمال به جنوب شرایط محیط رسوبی سازند مورد مطالعه تغییر کرده و به یک محیط پیشرونده و احیایی دارای توان تولید و حفاظت بالای مواد آلی تبدیل می­شود. همزمان با این تغییرات شدت پرتو لاگ گاما در مقابل لایه­های آهکی نیز افزایش پیدا می­کند. با تطابق داده­های پتروفیزیکی و ژئوشیمیایی یک زون غنی از مواد آلی واقع در بخش بالایی سازند کژدمی شناسایی گردید که ضخامت این زون از سمت جنوب میدان  به شمال کاهش می­یابد. همچنین ترسیم نمودار تغییرات پارامتر ترکیبی پتانسیل زایش (S1+S2) در برابر  TOCنشان می­دهد که سازند کژدمی از لحاظ پتانسیل هیدروکربور­زایی در محدوده­ی وسیعی از ضعیف تا عالی قرار دارد و در بخش­های جنوبی میدان نسبت به شمال میدان بالاتر است. با توجه به ضخامت زون غنی از مواد آلی در بخش بالای سازند کژدمی و لایه­های شیلی می­توان این سازند را به عنوان سنگ منشأ بالقوه مخزن سروک بویژه در بخش جنوبی میدان مورد مطالعه معرفی نمود.  

Upgrade to premium to download articles

Sign up to access the full text

Already have an account?login

similar resources

تعیین پارامترهای مخزنی سازند کژدمی در میادین ماهشهر، هندیجان و بهرگانسر با استفاده از داده های پتروفیزیکی و لرزه ای

منابع هیدروکربنی یکی از مهم ترین نیازهای امروز بشر محسوب می شود لذا بهره گیری از روش هایی با بازدهی بیشتر و هزینه کمتر برای توسعه مخازن نفت و گاز، امری ضروری است. وارون سازی با تلفیق داده های لرزه ای و پتروفیزیکی، مدل مناسبی از خواص مخزنی بدست می آورد. حاصل وارون سازی لرزه ای، مدل امپدانس صوتی منطقه است که نشانگر تغییر در جنس لایه های زمین یا محتوای سیال آن است. طی این مطالعه، با ترکیبی از داده...

بررسی رخساره ها و تفسیر محیط رسوبی سازند ایلام در یکی از میادین ناحیه دشت آبادان

در این بررسی، سازند ایلام در یکی از میادین ناحیه دشت آبادان مورد مطالعه قرار گرفته است. بررسی 310 مقطع نازک از خرده سنگ های حفاری، منجر به شناسایی 13 ریزرخساره کربناته گردید. دو ریزرخساره در بخش رمپ میانی، 10 ریزرخساره در بخش رمپ خارجی و یک ریزرخساره در بخش حوضه تشکیل شده است. توالی ریزرخساره ها و نوع آن ها نشان دهنده آن است که حوضه رسوب گذاری سازند ایلام در این ناحیه از نوع رمپ می باشد.

full text

My Resources

Save resource for easier access later

Save to my library Already added to my library

{@ msg_add @}


Journal title

volume 4  issue 13

pages  11- 19

publication date 2014-11-22

By following a journal you will be notified via email when a new issue of this journal is published.

Hosted on Doprax cloud platform doprax.com

copyright © 2015-2023